Update: wederom Belgische voetballers in opspraak door gokken

Wedden op eigen wedstrijden is in België, logischerwijs, streng verboden. De kansen op matchfixing moeten worden beperkt. Wanneer een speler op eigen wedstrijden kan inzetten is dat natuurlijk de kortste weg voor een fixer om een wedstrijd te laten beïnvloeden. Vier voetballers uit de hoogste competitie in België worden nou verdacht, omdat zij in het verleden kleine en grote bedragen hebben ingezet op wedstrijden waarin ze zelf deelnamen.

NUTTELOOS GEVAAR LOPEN?

Matchfixing is al een aantal jaren een zeer gevoelig onderwerp. Verscheidene spelers, trainers en andere betrokkenen werden opgepakt. Het is bekend dat de landelijke bonden, maar ook bijvoorbeeld Interpol, het vizier op scherp hebben en dus is het een understatement om te zeggen dat het onhandig was van deze vier voetballers. Het gaat overigens om Oliver Deschacht (Anderlecht), Knowledge Musona (Oostende), Laurent Henkinet (Waasland-Beveren) en Tuur Dierckx (FC Antwerp, destijds Club Brugge).

Het was niet eens dat de spelers een grote winst pakten; Musona maakte zelfs verlies. Het is dus maar de vraag of het wedden op eigen wedstrijden daadwerkelijk zin heeft. Een spits kan er lastig zelf drie in het eigen doel schieten. Als doelman heb je wat dat betreft meer mogelijkheden, zeker wanneer je inzet op een nederlaag of een bepaald aantal tegentreffers. Al zullen de onderzoeken al snel gestart worden, wanneer je als doelman een aantal keer opzichtig in de fout gaat. Het is wat dat betreft waarschijnlijk minder verdacht als je juist inzet op een eigen overwinning of een clean sheat van jouw doelman.

‘IDIOTE’ ACTIE

Analist en oud-spits van onder ander Ajax en Club Brugge was duidelijk. Hij vertelde in tv-programma Extra Time dat hij zoiets nog nooit had gedaan en dat hij het dan ook idioot vond dat sommige jongens de verleiding toch niet kunnen weerstaan. In een eerder artikel verwijzen wij overigens naar redenen waarom voetballers toch veelal gokken. Dit komt onder andere door de kick die zij niet van drugs of drank kunnen en mogen ervaren. In dit artikel lees je meer ontdekkingen omtrent dit onderwerp.

In Nederland wordt heel sporadisch een speler in verband gebracht met matchfixing of wedden op eigen wedstrijden. Dit kan komen doordat de Nederlandse spelers zich niet mengen in dit soort praktijken, maar wellicht is er nog een andere reden. In Nederland is het wedden op sport nog niet gelegaliseerd waardoor er een hoop cijfers nog niet bekend zijn. Misschien dat een transpirantere omgeving ervoor zorgt dat de beerput alsnog opengetrokken wordt, maar dat is op de zaken vooruit lopen.

UPDATE: Inmiddels heeft Laurent Henkinet van zijn club te horen gekregen dat hij zijn contract moet inleveren. Het is inmiddels bewezen dat de doelman in het verleden op eigen wedstrijden heeft ingezet. Volgens Waasland-Beveren is dat in strijd met het getekende contract en is de situatie daardoor onwerkbaar gebleken. Henkinet is vanaf nu transfervrij en mag op zoek naar een andere club, al zal dat een stuk lastiger worden nu dit nieuws naar buiten is gekomen.