Bookmaker zonder zijwielen

Dat men op vrijwel iedere sport kan wedden is inmiddels algemeen bekend. Wanneer je een bookmaker bezoekt, staan in het menu soms sporten waar je niet eens van wist dat ze bestonden. Laat staan dat je er op kan wedden. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om geld in te zetten op wielrennen, waar ook zeker winst valt te behalen. Wanneer je enig verstand van wielrennen hebt, valt het op dat de odds nogal eens verschillen ten opzichte van de kansen van de renners.

Wanneer er een vlakke rit wordt gereden, liggen de odds van de sprinters veelal dichtbij elkaar. Zo krijg je voor een favoriet odds tussen de 2 en 5. Wanneer er geen absolute favoriet is, schieten deze odds dus omhoog. Een bookmaker wil wel eens andere invloeden laten meespelen, waardoor de verhoudingen in de odds schever liggen, dan ze op het zadel daadwerkelijk zijn. Als voorbeeld pakken we de vijfde etappe in de Giro d’Italia. Topfavoriet André Greipel heeft al een etappewinst in de fietstas. Het Duitse sprintkanon is echter altijd een favoriet wanneer we een massasprint op de agenda staat. Dit jaar heeft hij een behoorlijke concurrent uit Colombia. Fernando Gaviria is een talentvolle sprinter, maar heeft nog niet een enorme staat van dienst. De vijfde etappe lijkt een prooi voor een van deze mannen. Toch kiezen de bookmakers voor een andere uitdager: Celab Ewan, een Australische renner. Uiteraard is Ewan een kanshebber en ook zeker een favoriet, toch kiezen de bookmakers voor een opmerkelijke verstandhouding. Unibet pakt bijvoorbeeld de volgende odds:

Ewan 2.30
Greipel 3.20
Gaviria 4.00

Zij kiezen Ewan als de grote favoriet. Dit is waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat de Australiër nog geen etappewinst heeft gepakt en dus extra gebrand zou zijn. Zij die alle ‘finales’ van de etappes hebben gezien, zagen een Greipel en Gaviria die in een veel betere vorm steken. Niet voor niets pakten beide renners al een dagzege. Wat ons betreft lagen de odds dus te ver uit elkaar.

Wedden op wielrennen is echter een lastig verhaal. Een massasprint is nog te voorspellen, maar wanneer de renners de bergen in moeten wordt het steeds meer gissen wie als eerste over de streep fietst. De favorieten kunnen de motor opblazen en afhaken. Een valpartij ligt altijd op de loer, zeker gezien de gevaarlijke afdalingen. Een lekke band in de finale kan roet in het eten gooien.

De massasprint is wat dat betreft veiliger en makkelijker te voorspellen. Wat dat betreft een gokje waard. Wanneer de bookmakers de odds bekend maken, is het verstandig om je goed in te lezen zodat je zelf niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kun je value vinden doordat de bookmaker een andere inschatting maakt, zoals in het bovenstaande geval duidelijk was. Een goede website om de nodige informatie in te winnen is Wielerflits. Zij geven onder een voorbeschouwing aan welke renners de favoriet zijn voor een dagzege. Dit doen ze door middel van sterretjes. In het eerder genoemde voorbeeld, kregen Gaviria, Greipel en Ewan het maximale aantal sterren, wat aangeeft dat ze alledrie een goede kans maken. Dit gaf wederom aan dat de odds dichter bij elkaar hoorden te liggen. Wielerflits had het echter bij het juiste eind: Gaviria werd eerste, Greipel eindigde op de vierde plek, terwijl Ewan zelfs buiten de top twintig viel. Een manier van wedden om in de gaten te houden!