Computer wint potje poker

Het is al een tijd een favoriet onderdeel van menig onderzoeker: kan een computer de mens tijdens bepaalde spellen of handelingen de mens aftroeven. Onderzoekers waren in dat kader ook al een poos bezig om een computer de professionele pokeraar te laten verslaan. En het is gelukt! De NOS schreef woensdag over het opmerkelijke potje kaarten.

In het verleden hebben onderzoekers al robots en computers uitgevonden die allerlei functies kunnen uitvoeren en beslissingen kunnen maken. Zo wonnen computers al met verschillende bordspellen en werden er ook al professionele schakers verschalkt door algoritmen. Het wordt gezien als een behoorlijke doorbraak.

 

De algoritmen zijn de regels voor een computer om tot een goed antwoord te komen. Inmiddels is het de onderzoekers gelukt om de juiste algoritmen te vinden en op een kunstmatige manier te winnen van de beste pokeraars in de wereld. De computer ging met 1,7 miljoen dollar naar huis, nadat ze 120.000 handen hadden gespeeld. Het geeft overigens ook de charme van het pokeren weer. Zonder de menselijke invloeden en puur op basis van kansberekening zal het spel de leuke kant verliezen: de menselijke invloed. Denk aan bluffen, het dragen van een zonnebril of simpelweg het babbeltje aan tafel.