Kenianen willen huur betalen met gewonnen geld

Zij die nog twijfelen aan de enorme bereikbaarheid van bookmakers, zullen in de realiteit van een koude kermis thuiskomen. In de Trouw verscheen maandagochtend een artikel over de toenemende gokproblemen in Kenia.

Waar we in Nederland en Europa argwanend zijn wat betreft de gokproblemen waar een bepaalde groep mee kampt, lijkt de situatie in Afrika een stuk nijpender. Aangezien de prijzen van bijvoorbeeld de huur ontzettend laag ligt, kunnen ze op een snelle manier een maand huur of boodschappen bij elkaar verdienen. Zorgelijk, aangezien ze ook snel hun verdiende geld er doorheen kunnen jagen.

Werklozen en studenten zien het online wedden als een gemakkelijke manier om snel en veel geld te verdienen. Ze hoeven alleen een smartphone aan te schaffen, om vervolgens vanuit huis de weddenschappen te plaatsen. Drie a vier gewonnen weddenschappen verder en men heeft de maandhuur bij elkaar gesprokkeld. In de werkelijkheid loopt het echter anders.

In Kenia kennen ze nauwelijks hulp voor gokverslaafden en dus is men op zichzelf aangewezen als het gaat om het voorkomen of verhelpen van de problemen. Zo noemde een tweetal voorbeelden waarin gokverslaafden zichzelf van het leven beroofden, omdat volgens de gokkers er geen perspectief meer was.

Wat dat betreft is de situatie daar zeker zorgelijk. Kenia is een vooruitstrevend land wat betreft het gebruik en de verkoop van mobiele telefoons. De aanwezigheid van dit communicatiemiddel is voldoende om te kunnen gokken. Wanneer steeds meer Afrikaanse landen de mobiele telefoon ook introduceren onder de mensen die het minder goed hebben, kan dit een een vervelende hype worden. De gevolgen zullen groot kunnen zijn en dus is het wellicht een goed idee dat bookmakers zichzelf achter de oren gaan krabben en in alle realiteit beslissen of het verstandig is om ook in Afrika een markt uit te zetten.