Minder bedeelde spelers gevoelig voor matchfixing

In opdracht van Voetbal International deden Tom Knipping en Iwan van Duuren al eens onderzoek naar matchfixing in Europa. Die zoektocht leverde niet alleen twee interessante boeken op, maar ook de nodige commotie. Matchfixing is en blijft een zeer gevoelig punt binnen de voetbalwereld en een hoop spelers, trainers en voorzitters zeggen er liever niet teveel over. Gelukkig is er anoniem altijd het nodige mogelijk.

In Manchester hebben onderzoekers van de Universiteit onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen lage of niet betaalde lonen en matchfixing. Het ligt misschien voor de hand maar het onderzoek bracht naar voren dat er zeker een verband is tussen het inkomen van een speler en het al dan niet benaderd worden van deze speler. Uit het onderzoek kwam naar voren dat zo’n 7% van de voetballers wel eens is gevraagd om een wedstrijd te manipuleren.

Van dat percentage zouden er 41% te laat het salaris of helemaal niks ontvangen. Er is volgens de universiteit duidelijk een correlatie tussen deze twee factoren. Het vervelende is dat hier ook niet heel veel aan te doen is, aangezien de salarissen in dit soort competities niet ineens omhoog gegooid kunnen worden. 45% van de spelers verdient volgens FIFpro minder dan 1000 dollar per maand en zijn dus gevoelig voor corrupte zaken.