Gokken op e-sports bereikt de grote massa in Nederland

We zijn allen bekend met het wereldje van wedden op sportwedstrijden. Sterker, wanneer een leek aan wedden denkt zal sport en voetbal als een van de eerste subonderwerpen genoemd worden. Toch is er nog een hele andere, minder transparante categorie, de e-Sports. In Azië zijn ze, vanzelfsprekend, al heel wat stappen verder. Daar nemen teams het in verschillende games tegen elkaar op en wordt er een hoop geld verdiend. Grote organisaties pikken deze tak van sport op en inmiddels heeft zelfs Eredivisieclub PSV zijn eerste e-Sporter gecontracteerd.

De betekenis van e-Sports is ‘Electronic Sports’. Tijdens de opkomst van het gamen, nam ook het competitiegevoel onder de spelers meer en meer toe. Ze wilde graag onderling krachtmetingen organiseren om uiteindelijk ze sterk mogelijk te worden en uiteraard de beste te zijn. Er werden steeds grotere toernooien gespeeld en dat liep parallel met de oplopende waarde van de prijzenpot. Inmiddels zitten de stadions tijdens een WK-finale al volledig vol en kijken er zo’n 40.000 toeschouwers naar de enorme schermen.

Uiteraard werd dit fenomeen ook langzaam opgepikt door de bookmakers. De bookmakers waren in eerste instantie wel wat sceptisch. Een gamer lijkt makkelijker te beïnvloeden dan een sporter die al heel veel geld verdient. Een profvoetballer hoeft in principe niet bij te verdienen, althans, op het hoogste niveau niet. Gamers werden in eerste instantie niet echt betaald, maar kregen uitbetaald in games, merchandise of reisjes. Inmiddels betalen de grote organisaties de spelers en zorgt dat voor meer zekerheid voor de bookmaker. Voor een gamer is de aantrekkelijkheid om een wedstrijd negatief te beïnvloeden afgenomen.

Wedden op e-Sports is eigenlijk niet heel veel anders ten opzichte van de klassieke sporten. Je kiest een winnaar, waar een bepaalde odd voor staat. Ieder team kent de sterke en zwakke punten of in sommige gevallen zelfs afwezigen door blessures of andere problemen. Doordat de wedstrijden eigenlijk altijd gratis te streamen zijn, is het gemakkelijker te volgen dan een voetbalwedstrijd. Een (live) voetbalwedstrijd wordt vaak door betaalzenders uitgezonden en dat is dus minder toegankelijk dan de gratis streams die aangeboden worden door de game-organisaties.

Voor de wedder is de gamewereld vaak lastig te begrijpen en dus zullen de diehard sportwedders niet snel de overstap maken naar e-Sports. Het kan echter wel interessant zijn en waar value te vinden is, wil iedere wedder mee in aanraking komen. Toch is het verstandig om waakzaam te werk te gaan en je goed in te lezen voordat je je bankroll in dit wereldje gaat spenderen.