Bookmakers niet scherp tijdens verkiezing(en)

De overwinning van Donald Trump zorgde op allerlei fronten voor de nodige discussie. Uiteraard veelal politieke vraagstukken en onzekerheden bij zowel de Amerikaanse bevolking als inwoners buiten het land. De gekozen president schopt overal tegenaan en daar lijkt een groot gedeelte van de Amerikanen voor gevallen. De overwinning kwam redelijk onverwachts, althans voor de pers. Ook de bookmakers hebben zich behoorlijk verslikt in de kansen van de markante politicus.

Dit leverde uiteindelijk een hoop blije gezichten op, maar uiteraard zat er ook een keerzijde aan de verkeerde inschatting. Waar je voor een overwinning van Trump aan het begin van de Nederlandse avond nog je inzet keer vijf zag staan, stond zijn opponente Hillary Clinton op ongeveer 1.25. Bizarre verschillen, zeker wanneer we de afloop van de verkiezingen bekijken.

Zeker op de Amerikaanse televisie werd steeds duidelijker dat Clinton deze verkiezingen niet zomaar zou gaan winnen. De odds waren wat dat betreft dus een verkeerde weerspiegeling van de realiteit. De odds van Trump daalden gestaag terwijl de nacht vorderde. Zelfs diep in de Nederlandse nacht kon je een overwinning van hem nog spelen op een odd van ongeveer 2.50. Opmerkelijk, aangezien op dat moment de pers al sprak van een overwinning van Trump.


Trump was de gehele verkiezingscampagne geen favoriet, maar won toch.

Dit is niet de eerste keer dat de bookmakers wat betreft de politiek in het duister tasten. Een andere belangrijk politiek moment was de keuze die het Britse volk voorgeschoteld kreeg. In dit geval werd er de keuze gemaakt tussen een langer verblijf bij de Europese Unie ten opzichte van het vertrekken uit deze groep landen. Brexit werd in een korte een begrip. De bookmakers gingen uit van de algemene opinie en schaalde het vertrek uit de Europese Unie op een odd van 15.00. Extreem hoog voor een weddenschap met maar twee uitkomsten, zeker gezien uit resultaat achteraf. De Britten kozen voor een vertrek uit de EU en zodoende waren zeker een aantal wedders zeer gelukkig, gezien de hoge odd van een Brexit.

Wat dat betreft is het interessant om dit soort weddenschappen goed in de gaten te houden. Luister naar de opinie op straat en laat je oor wat minder hangen richting de pers. Zowel bij de verkiezing van Trump als het referendum in Groot-Brittaniƫ zien we dat de bookmakers gemakkelijk een partij kiezen. In maart mogen de Nederlanders weer richting de stembus, dus is het zeker interessant om dit goed in de gaten te houden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen comments geplaatst. Wees de eerste!