Wat wordt jouw eerste weddenschap?

Doordat de bookmaker op allerlei manieren ons weddenschappen aanbiedt, zien we soms door de bomen het bos niet meer. We bieden je een overzicht met de meest gespeelde weddenschappen, met een korte uitleg. Een kleine hand-out waardoor het weer iets gemakkelijker wordt om de bookmaker te verslaan!

1X2 WEDDENSCHAP

Dit is bij wedders de bekendste weddenschap. Het is wat dat betreft ook de gemakkelijkste weddenschap. Het is niet anders dan dat je zegt dat ploeg A of ploeg B wint. Een middenweg is er uiteraard ook; je kan wedden op een gelijkspel. Deze weddenschap is ook tijdens het evenement nog af te sluiten. Staat de favoriet onverwacht met 1-0 achter, dan zul je zien dat de odd voor de favoriet zal stijgen en dus wellicht interessant is om te spelen.

De betekenis van 1X2 spreekt voor zich. De 1 staat voor een overwinning van de thuisploeg, X voor een gelijkspel en de 2 uiteraard voor winst van de uit spelende partij. De weddenschap hieronder is een voorbeeld van een 1X2 weddenschap. Dynamo Tibilisi is een 1, X is een gelijkspel en Dinamo Zagreb is in dit geval de 2.

DUBBELE KANS WEDDENSCHAP

Ben je er niet helemaal uit wie er gaat winnen? In dat geval kun je er altijd voor kiezen om een dubbele weddenschap af te sluiten. Uiteraard verdeel je je kansen, waardoor de odd ook automatisch minder hoog uitvalt. Een dubbele weddenschap spreekt eigenlijk ook voor zich. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat de thuisploeg niet verliest of dat er geen gelijkspel gaat plaatsvinden.

We houden vast aan de 1X2 verdeling. Wanneer je zegt dat de thuisploeg niet gaat verliezen, is je weddenschap 1X. Denk je toch dat de uitspelende ploeg dusdanig in vorm is en en zeker niet gaat verliezen, plaats je een X2 weddenschap. Wint in jouw optiek sowieso een van de twee elftallen, dan ga je voor de 12 weddenschap. Het ligt uiteraard aan de krachtsverhouding hoe hoog de odds liggen.

OVER/UNDER WEDDENSCHAP

Een andere optie is een over/under weddenschap. Dit zijn weddenschappen die niet zomaar gespeeld zijn, waardoor je vaak langer plezier hebt aan de weddenschap wanneer je de wedstrijd live volgt. Je kunt op allerlei gebeurtenissen over of under wedden. Denk hierbij aan kaarten, hoekschoppen maar uiteraard ook doelpunten. De bookmakers hanteren bij dit soort weddenschappen halve aantallen. Dit kan je laten afschrikken, maar het is net zo gemakkelijk en eigenlijk een stuk duidelijker.

Als voorbeeld gebruiken we de doelpunten. Voorafgaande aan een wedstrijd denk je dat het wel eens een grote uitslag kan worden. Dit kan liggen aan de schutterende defensies, of wellicht hebben beide ploegen dodelijke aanvallers in huis. De meest voor de hand liggende hoogte is over of under 2.5. In dit geval ga je voor over en eigenlijk zeg je niks anders dan: in dit duel vallen er drie goals of meer. 2-1, 0-3, 4-1 etc. zijn in jouw geval prima uitslagen. Zo kun je ook voor under gaan, of een hoger aantal pakken. Dat laatste kan interessant zijn wanneer je een weddenschap wil plaatsen op een oefenwedstrijd, of wanneer het krachtsverschil groot is.

HANDICAP WEDDENSCHAP

Met deze weddenschappen kun je alle kanten op. Maak je het jezelf makkelijker, of maak je het jezelf lastiger met daarbij een hogere odd? Met handicap weddenschappen laat je de wedstrijd beginnen met een virtuele tussenstand. Wanneer je een goed gevoel hebt bij bijvoorbeeld de thuisploeg en ze treffen een relatief gemakkelijke tegenstander, zul je zien dat de odd niet erg hoog ligt. Het spelen van de 1X2 weddenschap is in dat geval niet echt waardevol. Je kunt op dat moment zeggen dat de thuisploeg met een virtuele achterstand begint. Je weddenschap is ‘naam thuisploeg -1’. In dat geval zeg je dat de thuisploeg virtueel met een doelpunt achterstand aan de wedstrijd begint en dus met twee doelpunten verschil moet winnen om je weddenschap te doen slagen. Dit kun je ook de andere kant op doen. Heb je het gevoel dat de underdog wel eens kan verrassen maar geloof je niet direct in een overwinning? In dat geval kun je hen op +1 zetten, waardoor ze virtueel met een 0-1 voorsprong beginnen. Deze weddenschappen worden ook wel 3W Handicap weddenschappen genoemd.

ASIAN HANDICAP WEDDENSCHAP

Een variant op de 3W Handicap, is de Asian Handicap. Met deze weddenschap sluit je in principe een gelijkspel uit. Ook in dit geval gaat het weer om virtuele score aan het begin van het duel, alleen in het geval van de Asian Handicaps (AH) gaan er ook kwart en halve doelpunten meetellen. Wat betreft de score kun je natuurlijk geen halve doelpunten krijgen, maar in de score wel. Je bouwt een extra verzekering in door bijvoorbeeld te zeggen: ‘naam thuisploeg’ AH -0.25. Dat wil zeggen dat de thuisploeg 0.25 achter staat. Wanneer het gelijk wordt, krijg je toch de helft van je weddenschap terug. In tekst is het wat lastig uitleggen, dus daarom volgt hier een uitgebreid artikel met daarin voorbeelden en een heldere uitleg op.

RUSTSTAND, WINNAAR EN UITSLAG

Is de thuisploeg nou al weken goed uit de startblokken gekomen, maar valt de tweede helft vaak tegen? Dan kun je er altijd voor kiezen om ze alleen de eerste helft te laten winnen. Lukt ze dat, dan maakt de tweede helft in jouw optiek niet zo veel meer uit. Dit kun je ook in combinatie doen, welke ploeg staat bij rust voor en wie wint er uiteindelijk? Dit hoeft niet per se verbonden te zijn aan de rust; een weddenschap dat een ploeg wint na achterstand is ook mogelijk. Hier staan vaak mooie odds tegenover, al is het ook wel een voorspelling met de nodige risico’s.

Je kan er ook nog voor kiezen om de uitslag te voorspellen. De bookmakers noemen dit correct score en bieden daar mooie odds voor aan. Het is echter erg lastig te voorspellen hoeveel doelpunten er exact vallen en hoe deze worden verdeeld. Probeer maar eens een aantal wedstrijden helemaal correct te voorspellen. Dat blijkt een behoorlijke opgave!

MOGELIJKHEDEN GENOEG

Uiteraard was dit slechts een greep uit het aantal soorten weddenschappen. Je kunt werkelijk alle kanten op en dat is teveel om dat in een artikel uit te leggen. We hebben je in ieder geval even op weg geholpen. Op Voetbalgokken.net zullen steeds meer hand-outs verschijnen over weddenschappen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Voorbeelden van weddenschappen die we tot nu toe nog niet hebben behandeld:

– Doelpuntenmakers
– Scoren beide ploegen of niet?
– Wanneer valt het eerste of laatste doelpunt?
– Wordt er een rode kaart gegeven?
– Geeft de arbiter een strafschop?

Keuze te over dus, maar we zullen je hier bij gaan helpen! Blijf de website in de gaten houden om je wedkennis uit te breiden en op die manier de bookmaker te verslaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen comments geplaatst. Wees de eerste!