Header afbeelding voor nieuwsbericht Kansspelautoriteit gaat harder ingrijpen

*Update* Kansspelautoriteit gaat harder ingrijpen

In Nederland mag men voorlopig nog niet volledig legaal sportweddenschappen aanbieden. Je mag echter wel bij buitenlandse bookmakers spelen. In Nederland noemen we deze manier van wetgeving een gedoogbeleid. De overheid laat de buitenlandse bookmakers de gang gaan, behalve als het gaat om actief promotie maken of reclame maken op bijvoorbeeld de radio of tv. Daar komt na de legalisering, die er naar alle waarschijnlijkheid gaat komen, zeker verandering in. Op de korte termijn heeft de KSA in ieder geval uitgesproken strenger te gaan controleren op de reclamevoering.

Vanaf 1 januari zal de KSA geen schriftelijke waarschuwing meer sturen, maar direct met stevigere maatregelen aankomen. Door de maatregel is het zeker niet handig om nog reclame te maken of bijvoorbeeld de Nederlandse taal te gebruiken op de websites. Belgische websites mogen dit logischerwijs wel doen .

De maatregelen variëren van een enorme boete van maximaal 810.000 euro of 10% van de omzet. Dat laatste is nogal onduidelijk en het opleggen ervan zorgt waarschijnlijk voor de nodige vraagtekens. De reden achter de strengere maatregelen is dat de KSA duidelijk wil maken dat dit illegaal is in Nederland, waardoor het voor de bookmakers interessanter wordt om straks een vergunning af te sluiten. Het kan overigens nog wel even duren, voordat de legalisering erdoor is; de verwachting is dat het niet eerder dan eind 2017 gaat plaatsvinden.

*UPDATE* Minder zware regels omtrent reclame

Waar we vorige week nog berichtten over de harde maatregelen omtrent reclame en promotie van bookmakers in Nederland, krabbelt de overheid nu wat terug. De harde sancties die men voorstelden, zijn vrijwel allemaal verworpen. Hierdoor hoeven de bookmakers met minder zware regels rekening te houden en dus ook niet te vrezen voor zware boetes.

Dit betekent dat de bookmakers die een vergunning in Nederland krijgen, ook ‘gewoon’ online mogen adverteren of besluiten om individuele sporters te steunen, terwijl dit eerder voorstellen waren om juist niet te legaliseren. Live-weddenschappen, zoals we die in het buitenland wel kennen, mogen echter niet gepromoot worden. Dit zijn bijvoorbeeld reclames in de rust van een voetbalwedstrijd, waarin bookmakers een live-weddenschap promoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen comments geplaatst. Wees de eerste!