Header afbeelding voor nieuwsbericht Kansspelautoriteit gaat harder ingrijpen

Wetsvoorstel online gokken naar de eerste kamer

Het was een lange rit voor de mensen achter de regulering van de wet ‘Kansspelen op afstand’. Toch werd de genomen moeite in de eerste week van juli 2016 beloond. De Tweede Kamer was lang aan het steggelen over bepaalde amendementen, maar vond elkaar uiteindelijk toch op een groot gedeelte van het wetsvoorstel. 

Om te kijken waar de oorsprong van de regulering ligt, moeten we zo’n vijf jaar terug in de tijd. Toenmalige Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, bracht het spel op de wagen door namens het kabinet een verandering op de verjaarde wet aan te kondigen. De wet was in 1964 doorgevoerd en had logischerwijs op geen enkele manier toepassing op het online gedeelte van wedden en gokken. Dit is verklaarbaar doordat er in die tijd nog geen enkele mogelijkheid tot online acties mogelijk was. Teeven bracht dat ook als argument naar buiten. De wet was verouderd en het was tijd dat het stof van deze wet werd afgeblazen. Een verandering zou ook een hoop belastinggeld moeten opleveren en dat is iets waar de overheid uiteraard altijd belang bij heeft.

Een buitenstaander zal zich terecht afvragen waarom het dan zo lang heeft geduurd voordat de Tweede Kamer dan toch de wet richting de Eerste Kamer ging duwen. Dat komt door meerdere facetten. Een belangrijk punt is het aftreden van Teeven. Hij was de klokkenluider en was ijverig om deze wet er door te drukken. Het aftreden zorgde ervoor dat het voorstel weer even de kast in kon. Daar komt bij dat de Tweede Kamer een hoop punten moet behandelen die in het optiek van de kamerleden toch belangrijker zijn. Dit onderwerp is voor hen minder urgent dan voor andere partijen, zoals die van ons.

Inmiddels is de wet voorbij de Tweede Kamer en dat betekent dat er een belangrijke horde genomen is. Het parlement in Nederland maakt in de zomer gebruik van een reces. Dit is een soort bouwvak voor de leden. Dit houdt in dat er geen beslissingen of vergaderingen plaatsvinden. Na deze ‘vakantie’ gaat de Eerste Kamer zich als laatste partij buigen over het wetsvoorstel.

Uiteraard lezen jullie hier wanneer er weer een update valt te melden. Na de definitieve beslissing zal er een hoop veranderen voor de bookmakers, maar ook voor ons als spelers. Hou ons en het nieuws dus goed in de gaten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen comments geplaatst. Wees de eerste!